Wegańskie ciastka bananowe
92 kcal /
385.3 kJKalorie
385.3 kJKalorie
2.1 gBiałko
13.8 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 110 g płatków owsianych
- 45 g rodzynek
- ½ – 1
- łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, rozdrobnić20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, płatki owsiane, rodzynki, cynamon i sól, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. W dłoniach formować kulki (Ø 3 cm), kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, spłaszczać na grubość 1 cm, zachowując 3-4 cm odstępy między ciastkami.
- Piec 18-20 min (180°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
- Wegańskie ciastka bananowe podawać jako deser.