Wegańskie ciastka bananowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
92 kcal /
385.3 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
13.8 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 110 g płatków owsianych
  • 45 g rodzynek
  • ½ – 1
  • łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć banany, rozdrobnić20 s/obr. 4.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, płatki owsiane, rodzynki, cynamon i sól, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. W dłoniach formować kulki (Ø 3 cm), kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, spłaszczać na grubość 1 cm, zachowując 3-4 cm odstępy między ciastkami.
  5. Piec 18-20 min (180°C). Upieczone ciastka ostrożnie przenieść na kratkę, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
  6. Wegańskie ciastka bananowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry