Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady
160.8 kcal /
672.8 kJKalorie
672.8 kJKalorie
2.5 gBiałko
19 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g płatków owsianych,górskich
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła migdałowego, jasnego (patrz wskazówka)
- 80 g napoju roślinnego np. owsianego, migdałowego (patrz wskazówka)
- 70 g oleju
- 150 ggroszków zgorzkiej czekolady wegańskich
- 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na 0,5 cm kawałki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło migdałowe, napój roślinny i olej, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać groszki z gorzkiej czekolady, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Używając dwóch łyżeczek, nabierać porcje ciasta i uformować na przygotowanych blachach 20 kulek (Ø ok. 4 cm), spłaszczać na grubość ok. 1 cm, zachowując 3-4 cm odstępy między ciastkami. Piec 15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Wegańskie ciasteczka migdałowe z kawałkami czekolady podawać jako deser.
