Wegańskie chili
224.2 kcal /
938.7 kJKalorie
938.7 kJKalorie
9.2 gBiałko
31 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- laski cynamonu
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 80 g wody
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
- 240 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
- 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, dodać pieprz, kolendrę i kmin rzymski, prażyć2 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić1 min/obr. 9. Mieszankę przypraw przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę i kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę z papryką i kolendrą, przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw, pomidory, wodę, ciecierzycę, fasolę cannelini, czerwoną fasolę, suszone płatki chili, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. 1. Wegańskie chili podawać udekorowane kolendrą jako samodzielne danie lub jako nadzienie np. tortilli lub tacos.