Wegańskie chili

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
224.2 kcal /
938.7 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
31 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • laski cynamonu
  • ½
  • łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g wody
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
  • 240 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
  • 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka 400g)
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, dodać pieprz, kolendrę i kmin rzymski, prażyć2 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić1 min/obr. 9. Mieszankę przypraw przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę i kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnioną marchewkę z papryką i kolendrą, przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw, pomidory, wodę, ciecierzycę, fasolę cannelini, czerwoną fasolę, suszone płatki chili, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. 1. Wegańskie chili podawać udekorowane kolendrą jako samodzielne danie lub jako nadzienie np. tortilli lub tacos.
Przewijanie do góry