Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
435 kcal /
1820 kJKalorie
1820 kJKalorie
12 gBiałko
43 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 170 g orzechów włoskich, łuskanych
- 220 – 250 g białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
- 220 – 250 g pieczarek portobello, świeżych brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
- 40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
- 350 – 380 g ryżu, ugotowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 85 g płatków owsianych
- 1 łyżka czerwonych buraków,gotowanych tartych (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżki soku z czerwonych buraków (opcjonalnie)
- 30 g majonezu, wegańskiego plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 bułek do burgerów
- musztarda do podania
- sałata lodowa do podania
- pomidor pokrojony w plastry, do podania
- czerwona cebula pokrojona w plastry, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnione orzechy, ugotowany ryż (patrz wskazówka), płatki owsiane, starte buraki, majonez wegański, sos sojowy, czosnek, sól i pieprz, wymieszać10-15 s//obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10-15 s//obr. 4. Masę podzielić na 8 równych części. Natłuszczonymi olejem dłońmi z każdej porcji uformować okrągły kotlet. Ułożyć na dużej desce do krojenia wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, odstawić do stężenia do lodówki na ok. 1 godz.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Schłodzone burgery smażyć partiami 3-4 min z każdej strony. Przekładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Bułki przekroić wzdłuż na pół. Na spód każdej bułki nałożyć porcję majonezu i musztardy, ułożyć liść sałaty, usmażonego burgera, plastry pomidora i cebuli. Nakryć górną częścią bułki. Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.