Wegańskie brownie
329 kcal /
1366 kJKalorie
1366 kJKalorie
5 gBiałko
19 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g siemienia lnianego, mielonego (patrz wskazówka)
- 140 g wody
- 100 g orzechów pekan
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 400 ggorzkiej czekolady wegańskiej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 400 ggroszków zgorzkiej czekolady wegańskich
- 120 g oleju kokosowego
- 160 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 150 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki sody oczyszczonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej siemię lniane i wodę, wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić1 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 210 g czekolady, rozdrobnić8 s/obr. 8.
- Dodać olej, roztopić1 min 30 s/50°C/obr. 2.
- Dodać namoczone siemię lniane, cukier, mąkę, wodę, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnione orzechy i pozostałe 190 g czekolady, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię. Piec 25 min (160°C). Upieczone ciasto odstawić do stężenia na min. 2 godz. (patrz wskazówka). Wegańskie brownie podawać pokrojone na małe kawałki jako deser.