Wegańskie brownie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
329 kcal /
1366 kJ
Kalorie
5 gBiałko
19 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g siemienia lnianego, mielonego (patrz wskazówka)
  • 140 g wody
  • 100 g orzechów pekan
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 400 ggorzkiej czekolady wegańskiej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 ggroszków zgorzkiej czekolady wegańskich
  • 120 g oleju kokosowego
  • 160 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki sody oczyszczonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej siemię lniane i wodę, wymieszać, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić1 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 210 g czekolady, rozdrobnić8 s/obr. 8.
  5. Dodać olej, roztopić1 min 30 s/50°C/obr. 2.
  6. Dodać namoczone siemię lniane, cukier, mąkę, wodę, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać30 s/obr. 4.
  7. Dodać rozdrobnione orzechy i pozostałe 190 g czekolady, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię. Piec 25 min (160°C). Upieczone ciasto odstawić do stężenia na min. 2 godz. (patrz wskazówka). Wegańskie brownie podawać pokrojone na małe kawałki jako deser.
Przewijanie do góry