Wegańskie bezy
27 kcal /
113.1 kJKalorie
113.1 kJKalorie
0.3 gBiałko
6.6 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) z 2 puszek, schłodzonej 8-12godz.
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C, termoobieg. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy (aquafabę), dodać sól i ocet. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać4 min/obr. 3.5.
- Dodać cukier puder, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ubijać6 min/obr. 3.
- Dodać skrobię, ubijać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę bezową nakładać po 1 czubatej łyżce (patrz wskazówka) na przygotowane wcześniej blachy zachowując 3-4 cm odstępy. Piec 2 godz., dwie blachy w tym samym czasie (100°C, termoobieg). Studzić na kratce. Wegańskie bezy podawać jako deser.