Wegańskie aïoli
688 kcal /
2878 kJKalorie
2878 kJKalorie
23 gBiałko
159 gWęglowodany
53 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g orzechów nerkowca, surowych
- woda do namoczenia orzechów
- 3 ząbki czosnku
- 160 g napoju roślinnego
- 160 g wody
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy. Zalać wodą, odstawić do namoczenia na min. 5 godz., następnie odcedzić przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone, odsączone orzechy i czosnek, dodać napój roślinny, sok z cytryny i sól, uruchomić Miksowanie /50 s. Wegańskie aïoli przełożyć do wyparzonego słoika, przechowywać w lodówce (patrz wskazówka) i podawać jako dodatek do warzyw.