Wegańskie aïoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
688 kcal /
2878 kJ
Kalorie
23 gBiałko
159 gWęglowodany
53 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g orzechów nerkowca, surowych
  • woda do namoczenia orzechów
  • 3 ząbki czosnku
  • 160 g napoju roślinnego
  • 160 g wody
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy. Zalać wodą, odstawić do namoczenia na min. 5 godz., następnie odcedzić przez koszyczek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone, odsączone orzechy i czosnek, dodać napój roślinny, sok z cytryny i sól, uruchomić Miksowanie /50 s. Wegańskie aïoli przełożyć do wyparzonego słoika, przechowywać w lodówce (patrz wskazówka) i podawać jako dodatek do warzyw.
Przewijanie do góry