Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
491.4 kcal /
2057.3 kJKalorie
2057.3 kJKalorie
10.5 gBiałko
51.8 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 100
- g migdałów, blanszowanych bez skórki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek
- 100 g oleju kokosowego twardego, pokrojonego na kawałki
- 100 g syropu z agawy
- 30 g amarantusa, ekspandowanego
- 30 g wiórków kokosowych
- Nadzienie brzoskwiniowe: 200
- g cukru
- ½
- laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 450 g brzoskwiń, z puszki pokrojonych na kawałki, odsączonych z zalewy
- 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 800 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 200 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
- 4 łyżeczki agaru (10g)
- 30 g skrobi kukurydzianej
- Polewa malinowa: 70
- g cukru
- 500 g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g soku brzoskwiniowego zalewy zachowanej z puszki brzoskwiń
- 14 g czerwonejglazury żelowej, w proszku, niesłodzonej wegańskiej, np. Biovegan (1 op.)
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać morele, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, rozdrobnić6 s/obr. 6. Tłuszcz zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać syrop z agawy, podgrzewać1 min/60°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione migdały i morele, amarantus i wiórki kokosowe, wymieszać15 s/obr. 4. Przygotowaną masą wylepić spód tortownicy, starannie dociskając ciasto. Tortownicę wstawić do lodówki na 30 minut. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać laskę wanilii i skórkę z cytryny, zmiksować25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać brzoskwinie, zmiksować20 s/obr. 8.
- Dodać sok z cytryny, tofu, margarynę, agar i skrobię kukurydzianą, wymieszać25 s/obr. 6, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować14 min/110°C/obr. 4. Zdjąć dolną część przystawki Varoma. Masę wylać równomiernie na przygotowany wcześniej spód tortu i odstawić do lodówki na 3 godz., aby stężała. Po tym czasie nożem ostrożnie odkroić brzegi torciku, ale nie wyjmować go z tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać maliny, sok z brzoskwiń i glazurę w proszku, zmiksować1 min/obr. 10, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Wymieszać5 min/obr. 4. Temperatura polewy powinna obniżyć się do 50°C. Polewę malinową rozprowadzić na torcie i udekorować malinami delikatnie wciskając je w polewę. Torcik odstawić do lodówki na 30 min, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, polewa powinna dekoracyjnie spłynąć po bokach. Wegański torcik z brzoskwiniami i malinami podawać jako deser.