Wegański szarpaniec

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
409.8 kcal /
1715.8 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
48.8 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 200
  • g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka wegańskiego proszku jajecznego
  • Nadzienie: 220
  • g cukru
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej
  • 180 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru, wegańskiego
  • 1 czubata łyżeczka wegańskiego proszku jajecznego
  • 800 g tofu, miękkiego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i proszek jajeczny, wymieszać30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć do innego naczynia. Masę zagnieść rękoma i ¾ ciasta umieścić w tortownicy, wylepić nim dno i uformować rant o wysokości 4 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10.
  4. Dodać margarynę, cukier waniliowy, budyń waniliowy, wegański proszek jajeczny i tofu, wymieszać30 s/obr. 6, następnie przełożyć masę do tortownicy, w której znajduje się ciasto.
  5. Pozostałe ¼ ciasta pokruszyć i ułożyć równomiernie na wierzchu masy. Piec 45-50 min (180°C). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjąć z tortownicy i odstawić do lodówki na 6 godz. Wegański szarpaniec podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry