Wegańskie, bezglutenowe krakersy wieloziarniste
72 kcal /
301.6 kJKalorie
301.6 kJKalorie
2.5 gBiałko
5.5 gWęglowodany
4.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g syropu klonowego
- 10 g syropu z agawy
- 350 g wody (plus 1-2 łyżeczki wody)
- 30 g oleju kokosowego
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 50 g pestek dyni
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 30 g nasion chia
- 40 g nasion babki płesznik (psyllium) (opcjonalnie)
- 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać syrop klonowy i wodę, dodać olej kokosowy, podgrzewać5 min/60°C/obr. 1. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać słonecznik, siemię lniane, sezam, pestki dyni, płatki owsiane, chia, babkę płesznik i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 1-2 łyżeczki wody, wyrobić kolejne Ciasto /20 s. Masę przełożyć na 2 przygotowane wcześniej blachy (patrz wskazówka), równomiernie rozprowadzić zwilżonymi dłoniami tworząc prostokąt o grubości 3-4 mm, odstawić na min. 2 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie masę naciąć tworząc prostokąty (6 x 4 cm). Pierwszą blachę z krakersami piec 18 min (180°C). Następnie ostrożnie wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka min i ostrożnie odwrócić krakersy na drugą stronę, przełamując je na liniach nacięcia. Piec kolejne 10 min lub do momentu, aż krakersy będą złociste. Czynności powtórzyć dla drugiej partii krakersów. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do 3 tygodni.