Wegański sos „serowy”

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
195 kcal /
815.9 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
19 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g napoju roślinnego dowolnego (patrz wskazówka)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki białego miso ( shiro miso)
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 120 – 150 g wrzącej wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, marchewkę, nerkowce i czosnek, dodać napój roślinny, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować10 min/98°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać skrobię, płatki drożdżowe, pastę miso, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, sok z cytryny i wrzącą wodę, zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Wegański sos „serowy” podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do pieczywa lub wybranych potraw.
Przewijanie do góry