Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
313.7 kcal /
1313.3 kJKalorie
1313.3 kJKalorie
7.3 gBiałko
35.7 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 – 1200 g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
- 1000 – 1200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 200 – 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- 1 – 1 ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- 50 g oliwy z oliwek
- 50 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 – 100 g koncentratu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, marchewkę, cebulę, czosnek i bazylię, dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Wegański sos pomidorowo-marchewkowy przelać do wyparzonych słoików lub butelek i używać według uznania (patrz wskazówka).