Wegański sos boloński
251 kcal /
1053 kJKalorie
1053 kJKalorie
20 gBiałko
21 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 120 g kostki sojowej suchej (ok. 1 x 1 cm)
- 100 g wody
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 2.
- Dodać pomidory, kostkę sojową, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, ostrą paprykę, pieprz, cukier, majeranek, bazylię i cynamon, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować16 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na ciepło z makaronem.