Wegański sos boloński

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
251 kcal /
1053 kJ
Kalorie
20 gBiałko
21 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 120 g kostki sojowej suchej (ok. 1 x 1 cm)
  • 100 g wody
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 ½
  • łyżeczki bazylii, suszonej
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 2.
  3. Dodać pomidory, kostkę sojową, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, ostrą paprykę, pieprz, cukier, majeranek, bazylię i cynamon, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować16 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na ciepło z makaronem.
Przewijanie do góry