Wegański smalec

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
9367.3 kJ /
2238.8 kcal
Kalorie
0.8 gBiałko
18.7 gWęglowodany
250.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g jabłek, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g cebuli
  • 50 g oleju z pestek winogron
  • 200 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 20 g oleju z pestek winogron, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać 30 g oleju z pestek winogron, olej kokosowy, majeranek, sól, oregano i kminek, podgrzać3 min/50°C/obr. 2. Przelać do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostygnięcia. Wegański smalec podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry