Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi
425.9 kcal /
1781.8 kJKalorie
1781.8 kJKalorie
10.9 gBiałko
40.4 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Wegański deser owsiano-gruszkowy: 35
- g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 70 g płatków owsianych,górskich
- 70 g migdałów, w płatkach
- 70 g migdałów, w słupkach
- 120 ggruszki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 140 g napoju roślinnego np. kokosowego, sojowego, owsianego
- 20 – 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g wody
- Lody waniliowe: 2
- laski wanilii
- 60 g cukru
- 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- 6 porcelanowych foremek do Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć płatki owsiane i migdały, zmielić4 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć gruszkę, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać zmielone płatki owsiane i migdały, dodać napój roślinny, olej, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Masę przelać równomiernie do przygotowanych foremek, rozłożyć rozdrobnioną gruszkę. Foremki przykryć pokrywkami lub żaroodporną folią spożywczą, umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z foremkami. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Na ok. 10 min przed końcem gotowania przygotować lody waniliowe.
- Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem wyskrobać ziarna. Puste strąki wyrzucić (patrz wskazówka).
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, zmielić25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kostki lodu, rozdrobnić6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pastę z orzechów nerkowca i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Wegański deser owsiano-gruszkowy podawać z lodami waniliowymi, udekorowany liśćmi mięty.
