Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi - Przepisy na Thermomix

Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
425.9 kcal /
1781.8 kJ
Kalorie
10.9 gBiałko
40.4 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Wegański deser owsiano-gruszkowy: 35
  • g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • 70 g płatków owsianych,górskich
  • 70 g migdałów, w płatkach
  • 70 g migdałów, w słupkach
  • 120 ggruszki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 140 g napoju roślinnego np. kokosowego, sojowego, owsianego
  • 20 – 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g wody
  • Lody waniliowe: 2
  • laski wanilii
  • 60 g cukru
  • 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
  • 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. 6 porcelanowych foremek do Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć płatki owsiane i migdały, zmielić4 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć gruszkę, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać zmielone płatki owsiane i migdały, dodać napój roślinny, olej, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Masę przelać równomiernie do przygotowanych foremek, rozłożyć rozdrobnioną gruszkę. Foremki przykryć pokrywkami lub żaroodporną folią spożywczą, umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z foremkami. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Na ok. 10 min przed końcem gotowania przygotować lody waniliowe.
  6. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem wyskrobać ziarna. Puste strąki wyrzucić (patrz wskazówka).
  7. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, zmielić25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kostki lodu, rozdrobnić6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pastę z orzechów nerkowca i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Wegański deser owsiano-gruszkowy podawać z lodami waniliowymi, udekorowany liśćmi mięty.
Przewijanie do góry