Wegański pudding bananowy z masłem orzechowym
341.4 kcal /
1429.3 kJKalorie
1429.3 kJKalorie
13.4 gBiałko
37.4 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 – 50 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, niesolonych
- 40 – 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 250 g tofu, miękkiego
- 300 g bananów, dojrzałych plus 1 banan, pokrojony w 3 mm plastry
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 ½
- łyżki cukru kokosowego
- 2 ½
- łyżki cukru trzcinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Orzechy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć tofu, 300 g bananów i masło orzechowe, dodać ekstrakt z wanilii, ½ łyżki cukru kokosowego i cynamon, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, ułożyć na niej plastry 1 banana, posypać 2 łyżkami cukru kokosowego, smażyć 1-2 min z każdej strony, aż banany się skarmelizują.
- Do 4 miseczek lub szklanek przełożyć ½ puddingu, dodać po ½ rozdrobnionych wcześniej orzechów ziemnych i po kilka plasterków karmelizowanych bananów, następnie wyłożyć pozostałą ½ puddingu. Udekorować pozostałymi orzechami ziemnymi i karmelizowanym bananem.
- Wegański pudding bananowy z masłem orzechowym podawać jako deser.