Wegański pudding bananowy z masłem orzechowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
341.4 kcal /
1429.3 kJ
Kalorie
13.4 gBiałko
37.4 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 – 50 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, niesolonych
  • 40 – 50 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 250 g tofu, miękkiego
  • 300 g bananów, dojrzałych plus 1 banan, pokrojony w 3 mm plastry
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 ½
  • łyżki cukru kokosowego
  • 2 ½
  • łyżki cukru trzcinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Orzechy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć tofu, 300 g bananów i masło orzechowe, dodać ekstrakt z wanilii, ½ łyżki cukru kokosowego i cynamon, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  3. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, ułożyć na niej plastry 1 banana, posypać 2 łyżkami cukru kokosowego, smażyć 1-2 min z każdej strony, aż banany się skarmelizują.
  4. Do 4 miseczek lub szklanek przełożyć ½ puddingu, dodać po ½ rozdrobnionych wcześniej orzechów ziemnych i po kilka plasterków karmelizowanych bananów, następnie wyłożyć pozostałą ½ puddingu. Udekorować pozostałymi orzechami ziemnymi i karmelizowanym bananem.
  5. Wegański pudding bananowy z masłem orzechowym podawać jako deser.
Przewijanie do góry