Wegański ramen z masłem orzechowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
559.8 kcal /
2342.4 kJ
Kalorie
19.9 gBiałko
44.9 gWęglowodany
31.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g makaronu ramen, suchego instant, bez jajek (o czasie przygotowania 4-6 min, patrz wskazówka), połamanego na kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju sezamowego, prażonego
  • 20 g oleju
  • 1 – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) wegańskiego
  • 80 g masła orzechowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 ½
  • opakowania tofu, średnio twardego (ok. 300g), pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 ½
  • łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • sól do oprószenia
  • pieprz, mielony do oprószenia
  • 150 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 150 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • kolendra, świeża tylko liście,grubo posiekane, do posypania
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem tylko liście,grubo posiekane, do posypania
  • ziarna sezamu uprzednio uprażone, do dekoracji
  • 100 g strączków młodego, zielonegogroszku przekrojonego na pół
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego przekrojonego na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę do zupy, odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  3. Dodać cebulę, pastę curry i olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać pastę curry, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mleczko kokosowe, wodę, wegański koncentrat bulionu warzywnego, masło orzechowe, 4 łyżki sosu sojowego, mirin i syrop z agawy, gotować15 min/98°C/obr. 1. W tym czasie w drugiej misce wymieszać tofu z kurkumą i mąką kukurydzianą, następnie na kuchence, na patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika i smażyć panierowane tofu do uzyskania chrupkości. Usmażone tofu przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałą 1 łyżką sosu sojowego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pieczarki, paprykę i groszek, przemieszać kopystką, gotować6-8 min/98°C//obr. 1. Ramen przelać do wazy z odważonym makaronem (patrz wskazówka), przykryć, odstawić na 6 min. Ramen przełożyć do talerzy, równomiernie rozłożyć usmażone tofu. Wegański ramen z masłem orzechowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowany kolendrą i sezamem.
Przewijanie do góry