Wegański placek (farinata)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
81.1 kcal /
339.6 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
9.8 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 130 g mąki z ciecierzycy Melvit
  • 450 g wody
  • 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, oliwę, pieprz i sól, zmiksować30 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na min. 1 godz.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Wstawić do piekarnika pustą formę do tarty (Ø 28 cm, patrz wskazówka), rozgrzewać ją ok. 15 min. W tym czasie dokładnie wymieszać odstawione ciasto za pomocą kopystki.
  3. Wysunąć rozgrzaną formę z piekarnika, natłuścić ją oliwą za pomocą pędzelka, następnie powoli i ostrożnie przelać do niej wymieszane ciasto.
  4. Piec 30-35 min (220°C) lub do momentu, aż placek się zrumieni.
  5. Wegański placek (farinata) podawać jako pieczywo z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry