Wegański placek (farinata)
81.1 kcal /
339.6 kJKalorie
339.6 kJKalorie
3.6 gBiałko
9.8 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g mąki z ciecierzycy Melvit
- 450 g wody
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, oliwę, pieprz i sól, zmiksować30 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na min. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Wstawić do piekarnika pustą formę do tarty (Ø 28 cm, patrz wskazówka), rozgrzewać ją ok. 15 min. W tym czasie dokładnie wymieszać odstawione ciasto za pomocą kopystki.
- Wysunąć rozgrzaną formę z piekarnika, natłuścić ją oliwą za pomocą pędzelka, następnie powoli i ostrożnie przelać do niej wymieszane ciasto.
- Piec 30-35 min (220°C) lub do momentu, aż placek się zrumieni.
- Wegański placek (farinata) podawać jako pieczywo z wybranymi dodatkami.