Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
889.2 kcal /
3720.4 kJ
Kalorie
21.8 gBiałko
76.6 gWęglowodany
60.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Makaron z batatów: 1000
  • g batatów podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • Sos do pad thai: 500
  • g wody
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek
  • 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 5 – 10 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem tylko liście
  • 60 g cebuli szalotki
  • 40 – 50 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
  • 40 g sosu sojowego
  • 50 g oleju arachidowego
  • 50 g oleju sezamowego
  • 150 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, solonych
  • Krem z resztek batatów: 50
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 90 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, solonych
  • 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oleju arachidowego
  • 40 g oleju sezamowego
  • Wykończenie: 1
  • awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
  • papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, posiekana, do dekoracji
  • orzeszki ziemne prażone bez tłuszczu, solone

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bataty, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować batat do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi batatami. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Resztki z batatów zachować. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim resztki z batatów. Nałożyć dolną część przystawki Varoma ze spiralizowanymi batatami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane, spiralizowane bataty przełożyć do dużej miski, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, skórkę z limonki, papryczkę chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cebulę szalotkę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać sok z limonek, sos sojowy, olej i orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski z ugotowanymi, spiralizowanymi batatami, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i orzeszki, dodać sok z limonki, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać olej, ugotowane resztki z batatów i 50 g wody z gotowania batatów, zmiksować20 s/obr. 7.
  9. Makaron ze spiralizowanych batatów przełożyć do miseczek. Do każdej dodać po 1/4 awokado i po dwie łyżki kremu z resztek batatów. Udekorować papryczką chili, kolendrą i orzeszkami. Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry