Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
889.2 kcal /
3720.4 kJKalorie
3720.4 kJKalorie
21.8 gBiałko
76.6 gWęglowodany
60.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Makaron z batatów: 1000
- g batatów podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- Sos do pad thai: 500
- g wody
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
- 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- 5 – 10 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem tylko liście
- 60 g cebuli szalotki
- 40 – 50 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- 40 g sosu sojowego
- 50 g oleju arachidowego
- 50 g oleju sezamowego
- 150 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, solonych
- Krem z resztek batatów: 50
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 90 g orzeszków ziemnych, prażonych bez tłuszczu, solonych
- 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 40 g oleju arachidowego
- 40 g oleju sezamowego
- Wykończenie: 1
- awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
- papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, posiekana, do dekoracji
- orzeszki ziemne prażone bez tłuszczu, solone
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bataty, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować batat do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi batatami. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Resztki z batatów zachować. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim resztki z batatów. Nałożyć dolną część przystawki Varoma ze spiralizowanymi batatami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane, spiralizowane bataty przełożyć do dużej miski, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, skórkę z limonki, papryczkę chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę szalotkę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z limonek, sos sojowy, olej i orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski z ugotowanymi, spiralizowanymi batatami, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i orzeszki, dodać sok z limonki, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, ugotowane resztki z batatów i 50 g wody z gotowania batatów, zmiksować20 s/obr. 7.
- Makaron ze spiralizowanych batatów przełożyć do miseczek. Do każdej dodać po 1/4 awokado i po dwie łyżki kremu z resztek batatów. Udekorować papryczką chili, kolendrą i orzeszkami. Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.