Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
636.3 kcal /
2662 kJKalorie
2662 kJKalorie
19 gBiałko
74.5 gWęglowodany
31.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 300 g komosy ryżowej (quinoa)
- 80 g sosu sojowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 40 g oleju sezamowego
- 30 g octu ryżowego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych
- 220 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1
- czerwona cebula
- ½ – 1
- ogórek
- zielone szparagi (ok. 100g), bez zdrewniałych końcówek
- (opcjonalnie)
- soja w strączkach, zielona, mrożona (ok. 100g)
- (opcjonalnie)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy, konserwowej mała (ok. 160g po odsączeniu)
- 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (120-150g)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej komosę ryżową. Opłukać na sitku o drobnych oczkach, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, 40 g oliwy, olej sezamowy i ocet ryżowy, dodać sezam, wymieszać10 s/obr. 3. Dressingiem polać pieczarki, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy, dodać cebulę, marchewkę i czosnek, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odsączoną komosę ryżową (quinoa), wodę i sól, uruchomić Gotowanie Ryżu. W tym czasie czerwoną cebulę pokroić w cienkie talarki, ogórek w plastry, szparagi na 2 cm kawałki, a pomidorki przekroić na pół, odstawić. Ugotowaną komosę ryżową (quinoa) rozłożyć do 4 misek. Udekorować marynowanymi pieczarkami, cebulą, ogórkiem, szparagami, pomidorkami, kukurydzą i szpinakiem. Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową skropić pozostałą marynatą i podawać.