Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
636.3 kcal /
2662 kJ
Kalorie
19 gBiałko
74.5 gWęglowodany
31.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 300 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 80 g sosu sojowego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 40 g oleju sezamowego
  • 30 g octu ryżowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych
  • 220 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 130 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • czerwona cebula
  • ½ – 1
  • ogórek
  • zielone szparagi (ok. 100g), bez zdrewniałych końcówek
  • (opcjonalnie)
  • soja w strączkach, zielona, mrożona (ok. 100g)
  • (opcjonalnie)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy, konserwowej mała (ok. 160g po odsączeniu)
  • 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (120-150g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pieczarki, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej komosę ryżową. Opłukać na sitku o drobnych oczkach, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, 40 g oliwy, olej sezamowy i ocet ryżowy, dodać sezam, wymieszać10 s/obr. 3. Dressingiem polać pieczarki, wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy, dodać cebulę, marchewkę i czosnek, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać odsączoną komosę ryżową (quinoa), wodę i sól, uruchomić Gotowanie Ryżu. W tym czasie czerwoną cebulę pokroić w cienkie talarki, ogórek w plastry, szparagi na 2 cm kawałki, a pomidorki przekroić na pół, odstawić. Ugotowaną komosę ryżową (quinoa) rozłożyć do 4 misek. Udekorować marynowanymi pieczarkami, cebulą, ogórkiem, szparagami, pomidorkami, kukurydzą i szpinakiem. Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową skropić pozostałą marynatą i podawać.
Przewijanie do góry