Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
195 kcal /
816.5 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
26.5 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ – 1
  • łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 300 g papryk różnokolorowych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 2 x 1 cm)
  • 150 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej, opłukanej z zalewy
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej słodkiej ostrej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej, opłukanej z zalewy
  • 180 – 200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • limonka pokrojona w ćwiartki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i kmin rzymski, prażyć2 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić1 min/obr. 9.
  2. Dodać cebulę, czosnek, chili i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszoną cebulę z przyprawami, papryki, bakłażan i fasolę, dodać pomidory, słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz i sól, przemieszać kopystką, gotować25-30 min/98°C//obr. 0.5.
  4. Dodać kukurydzę i tofu, przemieszać kopystką, gotować20 min/98°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do wazy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Podawać z dodatkiem limonki, udekorowany kolendrą (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry