Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
316.7 kcal /
1325.1 kJ
Kalorie
12.9 gBiałko
41.8 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
  • 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1.
  2. Założyć motylek.Dodać boczniaki i paprykę słodką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać passatę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, papryczkę chili, kmin rzymski, sól i pieprz, dusić10 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ciecierzycę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi mięty.
Przewijanie do góry