Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
316.7 kcal /
1325.1 kJKalorie
1325.1 kJKalorie
12.9 gBiałko
41.8 gWęglowodany
13.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
- 300 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
- 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Założyć motylek.Dodać boczniaki i paprykę słodką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać passatę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, papryczkę chili, kmin rzymski, sól i pieprz, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ciecierzycę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi mięty.