Wegański burger bezglutenowy z portobello
259.8 kcal /
1088 kJKalorie
1088 kJKalorie
14.8 gBiałko
37.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g kaszygryczanej, niepalonej
- 500 g wody
- 150 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 15 g ziaren sezamu, białego
- 10 g sosu sojowego tamari bezglutenowego
- 1 – 2 szczypty chili, mielonego
- ½
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek (opcjonalnie)
- 8 pieczarek portobello, świeżych dużych (Ø ok. 10 cm)
- musztarda wegańska, do posmarowania pieczarek
- 4 liście sałaty
- 1 pomidor malinowy pokrojony w plastry
- ½
- czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
- kiełki słonecznika do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g kaszy, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 50 g kaszy i marchewkę, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną na parze kaszę z marchewką, zmieloną kaszę, ciecierzycę, sezam, sos sojowy, chili, kolendrę, kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszać15-20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pieczarki blaszkami ku górze, oprószyć solą i pieprzem, piec 10-15 min (200°C). W tym czasie na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę na patelnię, formując 4 burgery (Ø ok. 8 cm), lekko je spłaszczać. Burgery smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone burgery odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Upieczone pieczarki osuszyć za pomocą papierowych ręczników, posmarować musztardą, następnie na każdej położyć 1 liść sałaty, usmażony burger, 1-2 plastry pomidora, czerwoną cebulę, kiełki i pozostałe upieczone pieczarki. Wegańskie burgery bezglutenowe z portobello podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.