Wegański burger bezglutenowy z portobello

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
259.8 kcal /
1088 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
37.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 500 g wody
  • 150 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 15 g ziaren sezamu, białego
  • 10 g sosu sojowego tamari bezglutenowego
  • 1 – 2 szczypty chili, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek (opcjonalnie)
  • 8 pieczarek portobello, świeżych dużych (Ø ok. 10 cm)
  • musztarda wegańska, do posmarowania pieczarek
  • 4 liście sałaty
  • 1 pomidor malinowy pokrojony w plastry
  • ½
  • czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
  • kiełki słonecznika do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g kaszy, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 50 g kaszy i marchewkę, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cebulę i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ugotowaną na parze kaszę z marchewką, zmieloną kaszę, ciecierzycę, sezam, sos sojowy, chili, kolendrę, kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszać15-20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pieczarki blaszkami ku górze, oprószyć solą i pieprzem, piec 10-15 min (200°C). W tym czasie na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę na patelnię, formując 4 burgery (Ø ok. 8 cm), lekko je spłaszczać. Burgery smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone burgery odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Upieczone pieczarki osuszyć za pomocą papierowych ręczników, posmarować musztardą, następnie na każdej położyć 1 liść sałaty, usmażony burger, 1-2 plastry pomidora, czerwoną cebulę, kiełki i pozostałe upieczone pieczarki. Wegańskie burgery bezglutenowe z portobello podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry