Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
718.2 kcal /
3004.9 kJ
Kalorie
15.5 gBiałko
59 gWęglowodany
41.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g dzikiego ryżu
  • 200 g ciepłej wody
  • 30 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ggrzybów, świeżych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 100 ggrzybów, mrożonych uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 40 g pora pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża do dekoracji
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż i ciepłą wodę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać grzyby, por i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 1. Namoczony ryż przecedzić przez koszyczek.
  4. Do naczynia miksującego dodać przecedzony ryż, wodę, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu wegańskiego, oregano, sól i pieprz, gotować25 min/98°C//obr. 2. Wegańską zupę grzybowo-porową z dzikim ryżem podawać udekorowaną natką pietruszki, skropioną sokiem z limonki.
Przewijanie do góry