Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
718.2 kcal /
3004.9 kJKalorie
3004.9 kJKalorie
15.5 gBiałko
59 gWęglowodany
41.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g dzikiego ryżu
- 200 g ciepłej wody
- 30 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 ggrzybów, świeżych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 100 ggrzybów, mrożonych uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 40 g pora pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g wody
- 150 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża do dekoracji
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż i ciepłą wodę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać grzyby, por i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 1. Namoczony ryż przecedzić przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego dodać przecedzony ryż, wodę, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu wegańskiego, oregano, sól i pieprz, gotować25 min/98°C//obr. 2. Wegańską zupę grzybowo-porową z dzikim ryżem podawać udekorowaną natką pietruszki, skropioną sokiem z limonki.