Wegańska panna cotta malinowo-kokosowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
237 kcal /
991.6 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
13.6 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g malin, świeżych
  • 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 1 laska wanilii
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 60 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 1 ½
  • łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • płatki kokosa, niesłodzone do dekoracji
  • wiórki kokosowe, niesłodzone do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny, zmiksować5 s/obr. 7. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii i przetarte maliny, dodać mleczko kokosowe, agar i erytrytol, gotować9 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą.
  3. Do naczynia miksującego dodać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą, gotować2 min/100°C/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć. Przelać do szklanych słoików (200 ml, patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na 1 godz. Wegańską panna cottę malinowo-kokosową podawać udekorowaną malinami, płatkami kokosa i miętą.
Przewijanie do góry