Wegańska panna cotta malinowo-kokosowa
237 kcal /
991.6 kJKalorie
991.6 kJKalorie
3.3 gBiałko
13.6 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g malin, świeżych
- 250 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 1 laska wanilii
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka agaru
- 60 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- płatki kokosa, niesłodzone do dekoracji
- wiórki kokosowe, niesłodzone do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, zmiksować5 s/obr. 7. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarna.
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii i przetarte maliny, dodać mleczko kokosowe, agar i erytrytol, gotować9 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą, gotować2 min/100°C/obr. 2. Laskę wanilii ostrożnie usunąć. Przelać do szklanych słoików (200 ml, patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na 1 godz. Wegańską panna cottę malinowo-kokosową podawać udekorowaną malinami, płatkami kokosa i miętą.