Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
387.3 kcal /
1620.6 kJKalorie
1620.6 kJKalorie
14.8 gBiałko
53.4 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1700 g wody
- 250 g czarnej soczewicy belugi, suszonej (patrz wskazówka)
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100 g kaszygryczanej, prażonej
- 400 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 80 g oleju
- 1 ¼
- łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ¼
- łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 – 2 łyżeczki pudru zgrzybów mielonych
- (opcjonalnie)
- 30 g sosu sojowego
- 50 g kaszy manny
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Ugotowaną soczewicę odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma. Liście laurowe wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać odsączoną soczewicę, majeranek, paprykę wędzoną, paprykę słodką, pieprz ziołowy, pieprz czarny, gałkę muszkatołową, puder z grzybów, pozostałe 1½ łyżeczki soli i sos sojowy, rozdrobnić15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie15 s/obr. 8.
- Dodać ugotowaną na parze kaszę gryczaną i kaszę mannę, wymieszać30 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby przemieszać kopystką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Przygotować 6 arkuszy papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Przygotowaną masę podzielić na 6 równych części. Na środek każdego arkusza nakładać część masy. Zwijać w rulony, formując wałek na kształt kiełbaski dł. ok. 12 cm. Czynności powtarzać dla pozostałych arkuszy papieru i pozostałej masy. Uformowane kaszanki układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma z kaszankami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Wegańską kaszankę z czarną soczewicą podawać na ciepło lub po ostudzeniu, np. z dodatkiem zrumienionej cebuli (patrz wskazówka).