Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
480.5 kcal /
2010.4 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
41.9 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 150
  • g daktyli, suszonych, bez pestek
  • wrząca woda ilość do namoczenia daktyli
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g migdałów, w płatkach
  • 60 g oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
  • 20 g zimnej wody
  • Masa czekoladowa: 400
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 40 g syropu z agawy
  • Karmelizowane śliwki: 350
  • g śliwek węgierek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka cukru
  • ½ – 1
  • łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 – 3 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej daktyle, dodać wrzącą wodę, odstawić na 10 min do namoczenia. W tym czasie dno i brzegi formy do tarty (Ø 25 cm) z wyjmowanym dnem, wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, dodać migdały, zmielić20 s/obr. 10.
  3. Namoczone daktyle przecedzić przez koszyczek, odcisnąć kopystką z nadmiaru wody.
  4. Do naczynia miksującego dodać odcedzone daktyle, olej kokosowy i zimną wodę, wymieszać20-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, wylepić nim wcześniej przygotowaną formę, odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać mleczko kokosowe i syrop z agawy, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać20 s/obr. 2. Masę czekoladową wylać na schłodzony spód, odstawić do lodówki na 40 min do stężenia. W tym czasie przygotować karmelizowane śliwki.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i cynamon, wymieszać, następnie ostrożnie ułożyć odważone śliwki miąższem do dołu, podgrzewać 2-3 min, aż owoce zmiękną. Karmelizowane śliwki przełożyć na stężałą w lodówce masę czekoladową. Tartę odstawić do lodówki na 2 godz. Tuż przed podaniem na suchej patelni uprażyć płatki kokosowe na złoty kolor, posypać nimi wierzch tarty. Wegańską bezglutenową tartę ze śliwkami bez pieczenia podawać pokrojoną w trójkąty.
Przewijanie do góry