Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia
480.5 kcal /
2010.4 kJKalorie
2010.4 kJKalorie
7.1 gBiałko
41.9 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 150
- g daktyli, suszonych, bez pestek
- wrząca woda ilość do namoczenia daktyli
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 80 g migdałów, w płatkach
- 60 g oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
- 20 g zimnej wody
- Masa czekoladowa: 400
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 300 g mleczka kokosowego
- 40 g syropu z agawy
- Karmelizowane śliwki: 350
- g śliwek węgierek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka cukru
- ½ – 1
- łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 – 3 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej daktyle, dodać wrzącą wodę, odstawić na 10 min do namoczenia. W tym czasie dno i brzegi formy do tarty (Ø 25 cm) z wyjmowanym dnem, wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, dodać migdały, zmielić20 s/obr. 10.
- Namoczone daktyle przecedzić przez koszyczek, odcisnąć kopystką z nadmiaru wody.
- Do naczynia miksującego dodać odcedzone daktyle, olej kokosowy i zimną wodę, wymieszać20-30 s/obr. 5. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, wylepić nim wcześniej przygotowaną formę, odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleczko kokosowe i syrop z agawy, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać20 s/obr. 2. Masę czekoladową wylać na schłodzony spód, odstawić do lodówki na 40 min do stężenia. W tym czasie przygotować karmelizowane śliwki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i cynamon, wymieszać, następnie ostrożnie ułożyć odważone śliwki miąższem do dołu, podgrzewać 2-3 min, aż owoce zmiękną. Karmelizowane śliwki przełożyć na stężałą w lodówce masę czekoladową. Tartę odstawić do lodówki na 2 godz. Tuż przed podaniem na suchej patelni uprażyć płatki kokosowe na złoty kolor, posypać nimi wierzch tarty. Wegańską bezglutenową tartę ze śliwkami bez pieczenia podawać pokrojoną w trójkąty.