Wędzony kurczak z porem w sosie śmietanowym
439.5 kcal /
1840 kJKalorie
1840 kJKalorie
25.8 gBiałko
5.8 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 – 260 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 230 – 260 g piersi z kurczaka, wędzonej pokrojonej na 2 cm kawałki
- 230 – 260 g udka z kurczaka, bez skóry i kości wędzonego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 – 100 g sera camembert pokrojonego w 1 cm kostkę
- 80 – 100 g sera brie pokrojonego w 1 cm kostkę
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć por i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5-7 min/120°C//obr. 1.
- Dodać kurczaka, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę, gotować2 min 30 s/95°C//obr. 1.
- Dodać ser i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Podawać z wybranymi dodatkami jako danie główne (patrz wskazówka).