Wątróbka z cebulą i jabłkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
283.3 kcal /
1186 kJ
Kalorie
15 gBiałko
6.8 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wątróbek drobiowych pokrojonych na 7 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 50 g oleju
  • 150 g wody
  • 80 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 60 g białego wina, półwytrawnego
  • 20 g masła
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wątróbkę, dodać czosnek i majeranek, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 5-10 min.
  2. Do naczynia miksującego wlać 30 g oleju, dodać zamarynowaną wątróbkę, upewniając się, że mięso jest równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do koszyczka, płyn pozostały z rumienia mięsa zachować, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Przelać do naczynia z płynem pozostałym z rumienienia.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 80 g cebuli, dodać 20 g oleju, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać płyn pozostały z rumienienia, pozostałe 100 g wody, jabłka, wino, masło, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i ziele angielskie. Włożyć koszyczek z wątróbką, odparowywać10 min/120°C//obr. 0.5. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ostrożnie usunąć rozmaryn, wyrzucić. Podawać jako danie główne lub przystawkę z pieczywem lub ziemniaczanym purée.
Przewijanie do góry