Warzywny stir-fry z curry
139 kcal /
584.5 kJKalorie
584.5 kJKalorie
6 gBiałko
16 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g marchewki pokrojonej w julienne (patrz wskazówka)
- 150 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
- 120 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego, odsączonego
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 0,5 cm)
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 80 g cebuli pokrojonej w piórka
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 300 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 30 g sosu sojowego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać marchewkę, groszek cukrowy, zielony groszek i czerwoną paprykę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy z oliwek, dodać curry, cebulę, czosnek i por, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać zrumienione warzywa, sos sojowy, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. . Warzywny stir-fry z curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do innych potraw.
