Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1198.1 kcal /
5012.7 kJKalorie
5012.7 kJKalorie
45.5 gBiałko
155.5 gWęglowodany
45.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Jabłka pod kruszonką: 100
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 8 jabłek (ok. 1000g)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- Lemoniada: 2
- cytryny ekologiczne, ze skórką, przekrojone na pół
- 1000 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 – 100 g cukru
- Warzywna zupa krem i warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym: 800
- g filetów z piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w 3-4 cm paski (patrz wariant)
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 2000 g wody
- 160 g oliwy z oliwek
- 3 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 – 35 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry, tylko liście
- 1000 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cukinii, papryki, brokułu, kalafiora, pieczarek, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 10 g musztardy
- 120 g jogurtugreckiego w temp. pokojowej
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu w temp. pokojowej
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem, odstawić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odstawić. Obierki zachować.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć połowę obranych jabłek, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe obrane jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z rozdrobnionymi jabłkami, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę i cukier, dodać masło (patrz wskazówka), wymieszać30 s//obr. 4. Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka. Piec ok. 35 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć obierki z jabłek i cytryny, dodać wodę i cukier, zmiksować Turbo/1.0 s/1-2 razy. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, przecedzić lemoniadę do dzbanka, odstawić do lodówki. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej filety z kurczaka, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paprykę, cukinię i marchewkę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody i 10 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 120 g oliwy, dodać czosnek, zioła i 1½ łyżeczki soli, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przelać po ⅓ marynaty na warzywa w przystawce Varoma, filety z kurczaka i ryż w koszyczku. Wszystko przemieszać kopystką. Koszyczek z ryżem włożyć do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa, dodać pozostałe 800 g wody, 30 g oliwy z oliwek, koncentrat bulionu warzywnego, oregano i 1 łyżeczkę soli. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim filety z kurczaka, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty.Doprawić do smaku solą. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 100 g zupy, dodać musztardę, jogurt i pieprz, podgrzewać1 min/90°C/obr. 2. Warzywną zupę krem podawać jako pierwsze danie. Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym podawać jako drugie danie z lemoniadą. Jabłka pod kruszonką podawać jako deser.