Warzywna zapiekanka z ciastem filo

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
77 kcal /
322 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
8.6 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 430 g wody
  • 400 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • 100 g rukoli pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka estragonu, suszonego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 opakowanie sera koziego (100-120g), pokrojonego na kawałki
  • 4 płaty ciasta filo
  • olej rzepakowy do natłuszczenia ciasta

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić3 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego paprykę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma umieścić szpinak. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rukolę, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pieczarki, sól, pieprz i estragon, dusić4 min/120°C/obr. 1. W razie potrzeby pieczarki odcedzić przez koszyczek. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, czosnek i duszone pieczarki, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 31 cm) wyłożyć folią spożywczą, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać jajko, rozdrobniony parmezan, koncentrat bulionu warzywnego i 30 g wody, wymieszać10 s/obr. 6. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki. Następnie na nadzieniu równomiernie ułożyć warstwę papryki, szpinaku i rukoli, jako ostatnią warstwę ułożyć kozi ser. Powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki.
  7. Rozłożyć płaty ciasta filo na płaskiej powierzchni, każdy z nich natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, a następnie przełożyć zawartość formy keksowej na środek płatów ciasta. Farsz przykryć wystającymi brzegami ciasta tworząc prostopadłościan. Następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia miejscem łączenia się ciasta do dołu.
  8. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Warzywną zapiekankę z ciastem filo podawać na ciepło.
Przewijanie do góry