Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
755.2 kcal /
3159.9 kJKalorie
3159.9 kJKalorie
20.5 gBiałko
88.1 gWęglowodany
38.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g młodych marchewek nieobranych, pokrojonych 5 cm kawałki
- 400 g marchewek nieobranych, pokrojonych 5 cm kawałki
- 1550 g wody
- 30 g oleju
- 250 g ryżu jaśminowego
- 200 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 150 g różyczek brokułu pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego (patrz wskazówka)
- 10 g cukru
- 30 g sosu sojowego
- 10 g oleju sezamowego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 5 x 0,5 cm)
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g orzechów nerkowca prażonych, solonych
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, dodać marchewki, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0.Skórki wyrzucić, marchewki opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w 3 mm plastry, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i 10 g oleju. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, wymieszać10 s/obr. 6. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej pokrojone w plastry marchewki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pieczarki i brokuł, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać masło orzechowe, pozostałe 150 g wody, cukier, sos sojowy, olej sezamowy i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
- Dodać ugotowaną na parze marchewkę, pieczarki i brokuł, paprykę, cebulkę ze szczypiorkiem i orzechy, dokładnie wymieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 0.5. Warzywa w sosie orzechowym podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.