Warzywa w sosie holenderskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
483 kcal /
2020.9 kJ
Kalorie
10.6 gBiałko
55.7 gWęglowodany
25.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Warzywa: 500
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 – 750 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g kalarepy pokrojonej w słupki
  • 500 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
  • 150 g zielonegogroszku, świeżego
  • Sos holenderski: 60
  • g białego wina
  • 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 15 g liści bazylii, świeżych pociętych w paski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalarepę. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę i fasolkę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Jeżeli po tym czasie warzywa będą twarde, należy wydłużyć czas gotowania, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wino i sok z cytryny, dodać masło, żółtka, cukier, sól i pieprz, podgrzewać6 min/80°C/obr. 4.
  3. Dodać jogurt i bazylię, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować15 s/obr. 10. Warzywa podawać na ciepło polane sosem holenderskim.
Przewijanie do góry