Warzywa pod migdałową kruszonką
424.3 kcal /
1775.3 kJKalorie
1775.3 kJKalorie
16.7 gBiałko
49.5 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Napój migdałowy – moczenie migdałów: 100
- g migdałów, ze skórką
- 500 g wody
- Masło migdałowe: 300
- g migdałów, ze skórką
- 30 g oleju
- 1 szczypta soli
- Migdałowa kruszonka: 100
- g mąki pszennej pełnoziarnistej plus 30g (opcjonalnie)
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Gotowanie warzyw i pieczenie: 500
- g wody
- 600 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
- 500 g różyczek kalafiora
- 450 – 500 g zielonegogroszku, świeżego
- 450 – 500 g zielonegogroszku, mrożonego
- 1 łyżka oleju do posmarowania
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały i wodę. Odstawić do namoczenia na ok. 6 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej migdały. Odważone migdały uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć uprażone migdały, dodać olej i sól, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność, do uzyskania kremowej konsystencji. Masło migdałowe przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone migdały wraz z wodą, w której były moczone, zmiksować3 min/obr. 10. Koszyczek wyłożyć tkaniną tetrową (patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie pulpę migdałową zachować do wykonania migdałowej kruszonki. Napój przelać do szklanej butelki, odstawić do lodówki (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć pulpę migdałową, 80 g masła migdałowego, dodać 100 g mąki, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. W razie potrzeby dodać pozostałe 30 g mąki, wymieszać20 s/obr. 4. Migdałową kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 350 g groszku ugotowanego na parze, dodać 300 g napoju migdałowego, 40 g masła migdałowego (patrz wskazówka), sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Dodać pozostały groszek ugotowany na parze, przemieszać kopystką. Sos groszkowy przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim ugotowane na parze ziemniaki i kalafior, oprószyć solą, posypać całą lub częścią kruszonki rozdrobnioną w dłoniach (patrz wskazówka). Piec ok. 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Warzywa pod migdałową kruszonką podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).