Warzywa pod migdałową kruszonką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
424.3 kcal /
1775.3 kJ
Kalorie
16.7 gBiałko
49.5 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Napój migdałowy – moczenie migdałów: 100
  • g migdałów, ze skórką
  • 500 g wody
  • Masło migdałowe: 300
  • g migdałów, ze skórką
  • 30 g oleju
  • 1 szczypta soli
  • Migdałowa kruszonka: 100
  • g mąki pszennej pełnoziarnistej plus 30g (opcjonalnie)
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Gotowanie warzyw i pieczenie: 500
  • g wody
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 450 – 500 g zielonegogroszku, świeżego
  • 450 – 500 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 1 łyżka oleju do posmarowania
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały i wodę. Odstawić do namoczenia na ok. 6 godz.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej migdały. Odważone migdały uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni (patrz wskazówka).
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć uprażone migdały, dodać olej i sól, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność, do uzyskania kremowej konsystencji. Masło migdałowe przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć namoczone migdały wraz z wodą, w której były moczone, zmiksować3 min/obr. 10. Koszyczek wyłożyć tkaniną tetrową (patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie pulpę migdałową zachować do wykonania migdałowej kruszonki. Napój przelać do szklanej butelki, odstawić do lodówki (patrz wskazówka).
  5. Do naczynia miksującego włożyć pulpę migdałową, 80 g masła migdałowego, dodać 100 g mąki, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. W razie potrzeby dodać pozostałe 30 g mąki, wymieszać20 s/obr. 4. Migdałową kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalafior. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego groszek, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć 350 g groszku ugotowanego na parze, dodać 300 g napoju migdałowego, 40 g masła migdałowego (patrz wskazówka), sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Dodać pozostały groszek ugotowany na parze, przemieszać kopystką. Sos groszkowy przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim ugotowane na parze ziemniaki i kalafior, oprószyć solą, posypać całą lub częścią kruszonki rozdrobnioną w dłoniach (patrz wskazówka). Piec ok. 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Warzywa pod migdałową kruszonką podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry