Warzywa na parze z miodem i cytryną
99.8 kcal /
417.8 kJKalorie
417.8 kJKalorie
3.8 gBiałko
16.5 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, cukinia,groszek, papryka, pieczarki, brokuły itp.)
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego obranego
- 10 g oleju sezamowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną częśc przystawki Varoma, odważyć do niej 400 g warzyw. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g warzyw, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej sezamowy, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 120 g wywaru z gotowania, miód, sos sojowy i sok z cytryny, gotować na parze5 min/120°C/obr. 1. Ugotowane na parze warzywa przełożyć na talerze, polać je sosem. Warzywa na parze z miodem i cytryną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.