Warkocz makowy
2485 kcal /
10403 kJKalorie
10403 kJKalorie
57 gBiałko
423 gWęglowodany
68 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 160
- g mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Dr. Oetker®
- 1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7g)
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 3 jajka
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½
- łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
- Masa makowa: 20
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 20 g migdałów, ze skórką
- 200 g maku
- 50 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
- 140 g mleka
- 50 g cukru
- 30 g miodu
- 50 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ¼ – ½
- łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
- ¼
- łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- Lukier: 200
- g cukru
- 30 ggorącej wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1. W tym czasie rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać żółtka, masło, mąkę i ekstrakt migdałowy, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do miski, uformować kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować masę makową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mak, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone owoce rozdrobnić6-8 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z orzechami i migdałami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać wcześniej zmielony mak, dodać mleko, cukier i miód, podgrzewać15 min/90°C/obr. 3, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać rozdrobnione orzechy, migdały i suszone owoce, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon, wymieszać20 s//obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2 min/obr. 3.5lub do momentu uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć do ostudzonej masy makowej, wymieszać delikatnie kopystką do połączenia składników, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na kwadrat (ok. 40 x 40 cm). Na cieście rozsmarować ½ masy makowej, pozostawiając wzdłuż jednego z boków nieposmarowany margines. Ostrożnie zwinąć w rulon, kończąc na marginesie. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół prawie do samego końca, następnie delikatnie zapleść spiralnie ok. 5 razy obie połowy ciasta tak, aby warstwy z nadzieniem pozostawały na wierzchu. Końce warkocza zawinąć pod spód. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta i masy makowej. Drugi warkocz ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując min. 8 cm odstęp. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Piec 30-35 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone warkocze przełożyć na kratkę i odstawić do lekkiego ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Lukier przelać do innego naczynia i udekorować nim warkocze. Warkocze makowe podawać jako deser.