Waniliowy erytrytol
23 kJ /
5 kcalKalorie
5 kcalKalorie
0.1 gBiałko
0.4 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 200 g ksylitolu
- 1 laska wanilii, pokrojona na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odważyć do niego erytrytol, dodać laskę wanilii. Zamknąć słoik i potrząsnąć, aby wymieszać kawałki wanilii z erytrytolem. Odstawić do wyschnięcia na 2-3 dni.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać zawartość słoika (kawałki wanilii i erytrytol), zmielić20 s/obr. 10. Przełożyć do słoika typu twist-off i przechowywać w suchym miejscu. Waniliowego erytytolu używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).