Waniliowo-malinowe lody na skyrze (low fat + low carb)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
193 kcal /
805 kJ
Kalorie
13 gBiałko
4 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 320 g mleka 2% tłuszczu
  • 120 g ksylitolu (patrz wskazówka)
  • 4 żółtka
  • 400 g jogurtu typu islandzkiego, skyru naturalnego
  • ½
  • łyżeczkigumy ksantanowej (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 250 g malin, świeżych
  • 30 g syropu z agawy
  • 30 g syropu klonowego
  • 30 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna. Pusty strąk wyrzucić (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać mleko, ksylitol i żółtka, podgrzewać15 min/80°C/obr. 3.
  3. Dodać skyr i gumę ksantanową, wymieszać30 s/obr. 4. Masę przelać do foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godz. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać syrop z agawy i wodę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać12 min/120°C/obr. 1. Sos malinowy przelać do innego naczynia, całkowicie ostudzić, następnie odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  5. Zamrożoną masę przełożyć z zamrażalnika do lodówki na 15 min, następnie pokroić długim, ostrym nożem na kawałki (ok. 4 x 4 cm).
  6. Do naczynia miksującego włożyć pół porcji zamrożonej masy, zmiksować20 s/obr. 6. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 4. Lody przełożyć do foremki do zamrażania, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pół porcji zamrożonej masy, zmiksować20 s/obr. 6. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do foremki z lodami, polać przygotowanym wcześniej sosem malinowym i delikatnie przemieszać, tworząc nieregularne wzory. Foremkę przykryć pokrywką lub folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. 2 godz. lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Waniliowo-malinowe lody na skyrze podawać jako deser.
Przewijanie do góry