Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
330.3 kcal /
1382 kJ
Kalorie
5.3 gBiałko
43.6 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g wody
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 300 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 180 g cukru
  • 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 370 g mleka
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • migdały, w płatkach do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i sok z cytryny, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do przygotowanej miski z wodą i sokiem z cytryny, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 80 g cukru, zmielić15 s/obr. 10. 1 łyżeczkę cukru pudru przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać masło, mąkę, śmietanę, jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy z kominem (Ø 21 cm), wylepić nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia na cieście nie powstawały pęcherzyki powietrza. Odstawić do lodówki na ok. 40 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać pozostałe 100 g cukru, ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną i żółtka, podgrzewać7 min/90°C/obr. 3. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na ok. 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Spiralizowane jabłka przecedzić przez koszyczek, osuszyć na papierowych ręcznikach, odstawić.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie, wymieszać5 s/obr. 5. Krem waniliowy przełożyć na schłodzone ciasto. Odsączone jabłka wyłożyć na krem waniliowy, formując okrągłe gniazdka. Piec 35 min (180°C). Tartę waniliową ze spiralizowanymi jabłkami podawać po ostygnięciu, udekorowaną płatkami migdałów, oprószoną odłożonym cukrem pudrem.
Przewijanie do góry