Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6)
330.3 kcal /
1382 kJKalorie
1382 kJKalorie
5.3 gBiałko
43.6 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 180 g cukru
- 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 300 g mąki pszennej
- 40 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 370 g mleka
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- migdały, w płatkach do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i sok z cytryny, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do przygotowanej miski z wodą i sokiem z cytryny, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 80 g cukru, zmielić15 s/obr. 10. 1 łyżeczkę cukru pudru przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać masło, mąkę, śmietanę, jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy z kominem (Ø 21 cm), wylepić nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia na cieście nie powstawały pęcherzyki powietrza. Odstawić do lodówki na ok. 40 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać pozostałe 100 g cukru, ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną i żółtka, podgrzewać7 min/90°C/obr. 3. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na ok. 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Spiralizowane jabłka przecedzić przez koszyczek, osuszyć na papierowych ręcznikach, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie, wymieszać5 s/obr. 5. Krem waniliowy przełożyć na schłodzone ciasto. Odsączone jabłka wyłożyć na krem waniliowy, formując okrągłe gniazdka. Piec 35 min (180°C). Tartę waniliową ze spiralizowanymi jabłkami podawać po ostygnięciu, udekorowaną płatkami migdałów, oprószoną odłożonym cukrem pudrem.