Walentynkowe serduszka brownie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
776.8 kcal /
3249.9 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
64.3 gWęglowodany
54.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Brownie: 250
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 130 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • Nadzienie: 25
  • g cukru
  • 125 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • cukier puder do oprószenia
  • płatki róż, świeże np. róży pomarszczonej zwanej cukrową (Rosa rugosa fałdzistolistna), jadalne, czyste i osuszone, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia (35 x 25 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić6 min/50°C/obr. 2.
  3. Dodać cukier, mąkę i jajka, wymieszać15 s/obr. 4. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec 20 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić do stężenia i całkowitego ostudzenia na min. 2 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, foremką do wykrawania ciastek w kształcie serca (7 cm) wycinać serca (12 szt., patrz wskazówka).
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać mascarpone i sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką (np. w kształcie gwiazdki), wycisnąć na połowę serduszek, przykryć pozostałymi serduszkami. Walentynkowe serduszka brownie podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane płatkami róży.
Przewijanie do góry