Verrines z rzodkiewki i koziego sera

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
173 kcal /
724 kJ
Kalorie
4 gBiałko
4 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek z liśćmi (160-180g)
  • 5 szczypt soli ilość do smaku
  • 200 – 220 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego ilość do smaku
  • 1 płaska łyżeczka agaru (2g)
  • 100 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki
  • 50 g jogurtugreckiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Odciąć liście od rzodkiewek. Liście i rzodkiewki opłukać, osuszyć, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć 150 g rzodkiewek, rozdrobnić5 s/obr. 5. ⅓ rozdrobnionych rzodkiewek przełożyć do innego naczynia, odstawić do dekoracji. Pozostałe ⅔ rozdrobnionych rzodkiewek przełożyć do koszyczka, dodać 2 szczypty soli, wymieszać, odstawić do odsączenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 10-20 g liści rzodkiewki, dodać śmietanę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, pozostałe 3 szczypty soli i pieprz, gotować5 min/98°C/obr. 1, następnie zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać agar, gotować3 min/98°C/obr. 1. Przełożyć do 6 szklanek (ok. 100 ml). Odstawić do lodówki do stężenia na 3 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kozi ser i jogurt, wymieszać20 s/obr. 4. Rzodkiewki w koszyczku delikatnie odcisnąć. Do naczynia miksującego dodać odciśnięte rzodkiewki, delikatnie wymieszać kopystką. Krem z koziego sera i rzodkiewek przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić do lodówki do momentu, aż krem z liści rzodkiewki stężeje. Na stężały krem z liści rzodkiewki wycisnąć krem z koziego sera i rzodkiewek. Verrines z rzodkiewki i koziego sera udekorować rozdrobnioną rzodkiewką i podawać schłodzone.
Przewijanie do góry