Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
341.9 kcal /
1430.4 kJ
Kalorie
13.7 gBiałko
34 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 30
  • g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 g mleka
  • 30 g masła
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 ½
  • łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 żółtko
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki soli
  • olej do natłuszczenia
  • Nadzienie: ½
  • pęczka koperku, świeżego
  • 250 g serka kremowego z ziołami podzielonego na kawałki
  • 250 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 3 szczypty soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko, masło i drożdże, podgrzewać1 min/37°C/obr. 2.
  3. Dodać żółtko, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. lub do czasu, aż podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać serek kremowy, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  8. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 50 x 40 cm). Na cieście rozsmarować masę z serkiem pozostawiając wzdłuż jednego z boków nieposmarowany margines, następnie ułożyć odważonego łososia. Ostrożnie zwinąć w rulon, kończąc na marginesie. Przełożyć na przygotowaną blachę. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół prawie do samego końca, następnie delikatnie zapleść spiralnie ok. 5 razy obie połowy ciasta tak, aby warstwy z nadzieniem pozostawały na wierzchu. Uformować wieniec mocno sklejając ze sobą końce ciasta.
  9. Piec ok. 25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 15 min. Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem pokroić na kawałki, podawać na ciepło lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry