Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
569 kcal /
2384 kJKalorie
2384 kJKalorie
26.6 gBiałko
52.3 gWęglowodany
30.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
- woda dogotowania makaronu
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 3 ząbek czosnku
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 200 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 400 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- W dużym garnku (Ø 30 cm) zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowane muszle makaronowe odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 1 ząbek czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, ½ łyżeczki soli, cukier, oregano i bazylię. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Sos pomidorowy przelać na dno naczynia żaroodpornego lub okrągłej formy kamionkowej „Anna” (patrz wskazówka), równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g mięsa, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g mięsa, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione wcześniej mięso, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso, tymianek, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. 1. W tym czasie ugotowany na parze szpinak ostrożnie i dokładnie odcisnąć i pokroić na 2-3 cm kawałki.
- Dodać pokrojony szpinak, dusić ponownie4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać 100 g rozdrobnionej wcześniej mozzarelli, wymieszać10 s//obr. 2. Powstałym farszem napełnić muszle makaronowe i ułożyć je na wcześniej przygotowanym pomidorowym sosie. Całość posypać pozostałą rozdrobnioną wcześniej mozzarellą.
- Piec 25 min (180°C). Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.