Wytrawne serniczki z łososiem
217.5 kcal /
910 kJKalorie
910 kJKalorie
7.3 gBiałko
3.7 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 750 g wody
- 4 plastry wędzonego łososia pokrojonego w 2 cm paski
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, dodać śmietanę, jogurt, żółtko, skrobię, sól, sok z cytryny i skórkę z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do 4 żaroodpornych szklanek lub kokilek. Każdą szklankę owinąć szczelnie folią spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma ze szklankami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szklanki z serniczkami pozostawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. Schłodzone serniczki udekorować łososiem i szczypiorkiem. Wytrawne serniczki z łososiem podawać jako przekąskę.