Wytrawne racuszki z oscypkiem z galaretką z suszonej żurawiny
789.5 kcal /
3305.5 kJKalorie
3305.5 kJKalorie
25.8 gBiałko
87 gWęglowodany
39.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Galaretka z suszonej żurawiny: 100
- g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 200 g żurawiny, suszonej (patrz wskazówka)
- 200 g soku żurawinowego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 – 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Wytrawne racuszki z oscypkiem: 400 – 450
- g oscypka pokrojonego w 0,5-1 cm plastry
- 400 – 450 g wędzonego sera żółtego typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego w 0,5-1 cm plastry
- 300 g mleka
- olej rzepakowy ilość do smażenia oscypka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Jabłko zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żurawinę, sok żurawinowy, sok z cytryny i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oscypek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i olej, dodać jajka, mąkę, tymianek, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Plastry oscypka zanurzać w cieście, układać na patelni, smażyć ok. 2 min z każdej strony na średniej mocy palnika. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Wytrawne racuszki z oscypkiem podawać na ciepło jako przystawkę z dodatkiem galaretki z suszonej żurawiny.