Wytrawne racuszki z oscypkiem z galaretką z suszonej żurawiny

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
789.5 kcal /
3305.5 kJ
Kalorie
25.8 gBiałko
87 gWęglowodany
39.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Galaretka z suszonej żurawiny: 100
  • g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 200 g żurawiny, suszonej (patrz wskazówka)
  • 200 g soku żurawinowego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 – 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • Wytrawne racuszki z oscypkiem: 400 – 450
  • g oscypka pokrojonego w 0,5-1 cm plastry
  • 400 – 450 g wędzonego sera żółtego typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego w 0,5-1 cm plastry
  • 300 g mleka
  • olej rzepakowy ilość do smażenia oscypka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Jabłko zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać żurawinę, sok żurawinowy, sok z cytryny i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oscypek, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać mleko i olej, dodać jajka, mąkę, tymianek, proszek do pieczenia i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Plastry oscypka zanurzać w cieście, układać na patelni, smażyć ok. 2 min z każdej strony na średniej mocy palnika. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Wytrawne racuszki z oscypkiem podawać na ciepło jako przystawkę z dodatkiem galaretki z suszonej żurawiny.
Przewijanie do góry