Wrapy z warzywami i sosem ziołowym (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
401.9 kcal /
1681.4 kJ
Kalorie
12.8 gBiałko
35.6 gWęglowodany
24.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 150 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 130 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w wąskiej części podajnika
  • 180 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 80 g pieczarek
  • 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 150 g sera żółtego np. cheddar, ementaler, edam, pokrojonego na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 6 tortilli pszennych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, sałatę, cebulę, por, paprykę, pieczarki i marchewkę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  3. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pieczarki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone papryki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  5. Do wąskiej części podajnika włożyć odważony por. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Starte i pokrojone warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną cebulę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną sałatę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną sałatę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  9. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  10. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  11. Dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 4. Sos ziołowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  12. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  13. Dodaj startą marchewkę, pokrojone pieczarki, papryki i por, szpinak, sól, pieprz i pieprz cayenne, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do koszyczka, delikatnie docisnąć kopystką, aby odcedzić nadmiar płynu, odstawić.
  14. Na każdej tortilli rozsmarować sos ziołowy, następnie równomiernie rozłożyć pokrojoną sałatę, pokrojone pomidory, duszone warzywa i rozdrobniony ser. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z warzywami i sosem ziołowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry