Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
275 kcal /
1151.3 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
30.7 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Jajka na twardo: 400
  • g wody
  • 7 jajek rozm. M
  • Ciasto: 200
  • g wody letniej
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 370 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz: 2
  • ząbki czosnku
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 1 jajko rozm. M
  • 300 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 60 g kaszy manny
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze12 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać mąkę, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia. W tym czasie obrać ugotowane jajka i przygotować farsz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej i 200 g szpinaku, dusić3 min/120°C/obr. 2. Przemieszać kopystką, dusić kolejne2-3 min/120°C/obr. 2.
  5. Dodać pozostałe 200 g szpinaku, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać rukolę i roszponkę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Zdjąć miarkę, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę, odstawić na 15 min do przestudzenia.
  7. Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać jajko, serek kremowy, kaszę mannę, pieprz i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu na ok. 15 min, aby masa zgęstniała. W tym czasie formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 3 mm, następnie pokroić w pasy szer. 8-10 cm. ¼ ciasta odłożyć do przykrycia wierzchu, pozostałym wylepić wnętrze formy. Należy zacząć od oklejenia komina, następnie układając pasy promieniście od środka formy, wyłożyć ścianki, dociskając miejsca łączenia. Nadmiar ciasta należy obciąć, rozwałkować i użyć do wyłożenia formy.
  9. Do wylepionej ciastem formy przełożyć ok. ⅓ farszu, ułożyć obrane jajka i pokryć pozostałym farszem. Na farszu ostrożnie układać odłożone pasy ciasta i stopniowo sklejać przy brzegach formy i kominie, szczelnie zamykając farsz.
  10. Piec 45-50 min (190°C). W połowie czasu pieczenia można przykryć babkę arkuszem folii aluminiowej, aby ciasto nie zrumieniło się nadmiernie. Wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Wytrawną babkę z zielonym farszem i jajkami pokroić na kawałki i podawać po całkowitym ostudzeniu.
Przewijanie do góry