Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
172 kcal /
722 kJKalorie
722 kJKalorie
4 gBiałko
22 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- 180 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do natłuszczenia formy i miski
- 250 g czerwonego pesto (patrz wskazówka)
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/60°C/obr. 1.
- Dodać mleko, wodę, drożdże, cukier, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz., aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania ciasta okrągłą formę kamionkową „Peter” natłuścić olejem za pomocą pędzelka (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pesto, odstawić.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 70 x 40 cm). Na cieście rozsmarować pesto. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę, pokroić na ok. 3 cm plastry, tak aby powstały 24 ślimaczki. Ślimaczki ułożyć w przygotowanej wcześniej formie przeciętą stroną do góry. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Wyrośnięte ślimaczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę.