Wrapy do łapy
482 kcal /
2020 kJKalorie
2020 kJKalorie
23.8 gBiałko
42.1 gWęglowodany
26.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g wiórków kokosowych
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w 1,5 cm plastry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 370 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
- 500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia tortilli
- 50 g serka kremowego
- 50 g oleju słonecznikowego
- ½
- ząbków czosnku
- 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- 80 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g czerwonej papryki pokrojonej w 5 mm paski
- 100 g żółtej papryki pokrojonej w 5 mm paski
- 100 g ogórka pokrojonego w 2 mm półplasterki
- 6 tortilli pszennych
- 6 łyżek pasty ajvar łagodnej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki kokosowe, prażyć3 min/120°C/obr. 1. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z indyka, oprószyć słodką papryką, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, bazylią i oregano, dodać oliwę, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami. Filety z indyka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, ułożyć w nim różyczki brokułu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące, zachowując 50 g wody z gotowania.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane brokuły, dodać zachowane 50 g wody, uprażone wcześniej wiórki kokosowe, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, serek kremowy, olej słonecznikowy, czosnek i bazylię, zmiksować10 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponowne10 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponowne10 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Pastę brokułową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej szpinak, czerwoną paprykę, żółtą paprykę i ogórek, odstawić.
- Tortille zwilżyć lekko wodą, kłaść na suchej, rozgrzanej patelni, opiekać po ok. 30 s z każdej strony. Podpieczone tortille ułożyć na talerzu.
- Na każdej tortilli rozsmarować po 2 łyżki pasty brokułowej, ułożyć na niej wzdłuż kawałki ugotowanego indyka, po 1 łyżce pasty Ajvar, odważone liście szpinaku, czerwoną paprykę, żółtą paprykę i ogórka, dwa boki tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy do łapy podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno.